8 minuten

Turkse pide met cacik

Chef-kok Ramon Brugman maakt een Turkse pide. Deze platte broodjes zijn erg populair in Turkije en ook Ramon is groot fan.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Deeg
    500 g
    bloem
  • 8 g
    droge gist
  • 18 g
    suiker
  • 8 g
    zout
  • 80 ml
    yoghurt
  • 50 ml
    olie
  • 200 ml
    lauwwarm water
  • Vulling
    500 g
    gehakt
  • 2
    rode uien
  • 3 tenen
    knoflook
  • 1
    rode paprika
  • 1
    groene paprika
  • 1 tl
    sambal of halve rode peper
  • 2
    tomaten
  • 3 tl
    tomatenpuree
  • 1 tl
    komijn
  • 1 tl
    paprikapoeder
  • 1 tl
    gedroogde tijm
  • 0,5 bos
    peterselie
  • 0,5 bos
    dille
  • 1
    ei (losgeklopt)
  • sesamzaad
  • maanzaad
  • zout en peper
  • Cacik
    1
    komkommer
  • 500 ml
    Turkse yoghurt
  • 1 teen
    knoflook
  • 5
    blaadjes verse munt
  • zout en peper
  • Salade
    1 krop
    romaine sla
  • 0,5 bos
    dille
  • 0,5 bos
    koriander
  • 2
    tomaat
  • 0,5
    komkommer
  • 1
    rode ui
  • 1
    citroen
  • olijfolie
  • zout en peper
  • feta
  1. Maak het deeg door alle ingredienten (bloem, droge gist, suiker, zout, yoghurt, olie en lauwwarm water) bij elkaar te doen in een kom. Let op, weeg alles netjes af! Kneed hier vervolgens een deeg van wat soepel en elastisch is. Verdeel het in 8 stukken. Dek het af en laat het een uur rijzen.

  2. Voor de vulling van de pide snij je de ui, knoflook en paprika’s en tomaten fijn en dit meng je door het gehakt. Voeg hier de sambal, tomatenpuree, komijn, paprikapoeder, gedroogde tijm aan toe en meng het goed door elkaar heen en maak het op smaak met peper en zout. Hak de peterselie en de dille en voeg dit ook toe aan het gehaktmengsel. Wil je het pittiger hebben dan kan je wat extra peper of sambal toevoegen.

  3. Rol het deeg uit. Zorg dat het deeg zo’n 15 cm breed is uitgerold en 40 cm lang. Leg de plakken op een bakplaat met bakpapier. Maak je handen nat en verdeel het gehakt in 8 delen. Duw zachtjes met natte handen de vulling op het deeg.

  4. Laat een rand van een halve cm rondom zonder vulling. Vouw deze rand om een bestrijk dit met een losgeklopt eitje. Strooi hier wat sesamzaad en maanzaad overheen. Bak de Turkse pide in ongeveer 15 a 20 minuten af op 210 graden. Haal ze daarna uit de oven en leg ze op een grote plank of schaal.

  5. Voor de cacik rasp je de komkommer en doe er een klein beetje zout op. Laat dit 5 minuten staan zodat het vocht zoveel mogelijk uit de komkommer gaat. Knijp vervolgens de komkommer goed uit. Hak de knoflook en de munt en voeg deze samen met de yoghurt bij de komkommer. Breng het op smaak met zout en peper.

  6. Als laatste maak je de salade. Snij de romaine sla, tomaat, komkommer en rode ui fijn en hak de dille. Doe alles in een kom en knijp er het sap van 1 citroen boven uit en sprenkel het met olijfolie. Breng de salade op smaak met peper en zout.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.