Varkenssaté met biersaus

culinair expert
Alain Caron
Varkenssate
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
8 personen

Alain maakt een heerlijke varkenssaté met biersaus. Het donkere bier is gerijpt in de Bierfabriek!

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
2
  • Voor de saté
    400 g
    varkensfilet, gesneden in blokjes van 3 bij 3
  • 20
    houten satéprikkers
  • Voor de marinade
    4 el
    olijfolie
  • 4 el
    olijfolie
  • 2 el
    balsamicoazijn
  • 1 el
    honing
  • 2
    takjes tijm
  • zout en peper
  • Voor de garnituur
    1 el
    olijfolie
  • 2
    gekookte bietjes
  • 2
    uien
  • 2
    gekookte aardappelen
  • 4
    takjes peterselie
  • zout en peper
  • Voor de saus
    2 dl
    donker bier
  • 1 dl
    kalfsjus
  • 1 tl
    mosterd
  • 2 el
    crème fraîche
  • 10 g
    boter

Bereiding

  1. 1

    Marineer de varkensblokjes minstens 3 uur van te voren in de marinade. Maak de saté door 4 a 5 stukjes vlees op de prikkers te rijgen en bewaar deze in de koelkast.

  2. 2

    Snij de aardappels, bietjes en uien in grove stukken en bak deze in de pan totdat ze mooi goudbruin zijn. Snij de peterselie fijn en voeg dit toe samen met wat zout en peper.

  3. 3

    Doe het donkere bier in een steelpannetje en laat het tot de helft inkoken. Voeg de kalfsjus toe aan het bier en laat het nog 3 minuten inkoken.

  4. 4

    Doe de crème fraîche erbij samen met de mosterd en peper en zout en roer het goed door elkaar.

  5. 5

    Grill de varkensspiesjes tot ze gaar zijn. Verdeel de groentes op het bord, doe er een paar spiesjes op en giet er wat saus overheen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!