Vegan landbouw in Oirschot

chef-kok
Alain Caron
vegan landbouw
11 min
Gerecht
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
8 personen

In het Brabantse Oirschot ontmoet culinair expert Alain Caron tuinders Alex Schreiner en Linder van den Heerik. Zij runnen samen een permacultuur-tuinderij, waarbij ze gebruik maken van uitsluitend plantaardige mest. Vegan landbouw is vrij uniek in Nederland. Volgens Alex en Linder heeft plantaardige mest grote voordelen ten opzichte van dierlijke mest. Linder: 'Dierlijke mest moet je zien als snackbar-eten, terwijl plantaardige mest zorgt voor een gevarieerder dieet voor de bodem.' Alain gaat koken met gewassen uit hun tuinderij en kruiden uit hun voedselbos.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 1
    brocolli
  • 1
    prei
  • 1
    zwarte paprika
  • 1
    venkel
  • 10
    takjes bieslook
  • 10
    blaadjes basilicum
  • 1
    krop eikenbladsla
  • 2
    grote uien
  • 5
    takjes dille
  • 3 el
    olijfolie
  • zout en peper
  • Ingrediënten voor de dressing
    10
    frambozen
  • 1 el
    brunoise gekonfijte citroengel
  • 4 el
    olijfolie
  • 2 el
    balsamico
  • 1 el
    gembersiroop
  • zout en peper
  1. 1

    Was de broccoli en snij het in 4 stukken. Was de prei en snij in dikke reepjes. Was de zwarte paprika, haal de binnenkant eruit en snij in dikke reepjes.

  2. 2

    Snij de venkel in tweeën en snij 1 helft in zeer fijne stukjes. Snij de helft van de bieslook in stukjes van 4 mm. Pluk de basilicum en verdeel over 2 bakjes. Snij de krop eikenbladsla in tweeën en was de bladeren goed.

  3. 3

    Pel de 2 grote uien en snij ze fijn. Bak de helft van de groenten in een grote pan met de olie, tot ze gaar zijn. Dan voeg je wat zout en peper toe. En bewaar het.

  4. 4

    Prak de frambozen in een grote kom en doe de balsamico erbij. Meng met alle ingrediënten van de dressing en doe daarna alle rauwe ingrediënten erbij. Laat 1 uur konfijten en na 10 minuten voeg je ook de gebakken groenten erbij.

  5. 5

    Breng op smaak met zout en peper. Doe de rauwe en gebakken salade op het midden van de platte borden. Doe er wat sap omheen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!