Vegan landbouw in Oirschot
In het Brabantse Oirschot ontmoet culinair expert Alain Caron tuinders Alex Schreiner en Linder van den Heerik. Zij runnen samen een permacultuur-tuinderij, waarbij ze gebruik maken van uitsluitend plantaardige mest. Vegan landbouw is vrij uniek in Nederland. Volgens Alex en Linder heeft plantaardige mest grote voordelen ten opzichte van dierlijke mest. Linder: 'Dierlijke mest moet je zien als snackbar-eten, terwijl plantaardige mest zorgt voor een gevarieerder dieet voor de bodem.' Alain gaat koken met gewassen uit hun tuinderij en kruiden uit hun voedselbos.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
1brocolli
-
1prei
-
1zwarte paprika
-
1venkel
-
10takjes bieslook
-
10blaadjes basilicum
-
1krop eikenbladsla
-
2grote uien
-
5takjes dille
-
3 elolijfolie
-
•zout en peper
-
Ingrediënten voor de dressing10frambozen
-
1 elbrunoise gekonfijte citroengel
-
4 elolijfolie
-
2 elbalsamico
-
1 elgembersiroop
-
•zout en peper
-
Was de broccoli en snij het in 4 stukken. Was de prei en snij in dikke reepjes. Was de zwarte paprika, haal de binnenkant eruit en snij in dikke reepjes.
-
Snij de venkel in tweeën en snij 1 helft in zeer fijne stukjes. Snij de helft van de bieslook in stukjes van 4 mm. Pluk de basilicum en verdeel over 2 bakjes. Snij de krop eikenbladsla in tweeën en was de bladeren goed.
-
Pel de 2 grote uien en snij ze fijn. Bak de helft van de groenten in een grote pan met de olie, tot ze gaar zijn. Dan voeg je wat zout en peper toe. En bewaar het.
-
Prak de frambozen in een grote kom en doe de balsamico erbij. Meng met alle ingrediënten van de dressing en doe daarna alle rauwe ingrediënten erbij. Laat 1 uur konfijten en na 10 minuten voeg je ook de gebakken groenten erbij.
-
Breng op smaak met zout en peper. Doe de rauwe en gebakken salade op het midden van de platte borden. Doe er wat sap omheen.
- Eet smakelijk!