Recept: Visschotel met een saus van strandkrabben

21 september 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Visschotel met een saus van strandkrabben
Jan en Barbara hebben in Lauwersoog een stuk wad, waar ze met netten dagelijks op milieuvriendelijke manier zeekrabben vangen. Als het wad droogvalt, kan je niet op het slik lopen want dat werkt net als drijfzand. Dan gebruiken ze sliksledes. Alain Caron mag meehelpen de vangst binnen te halen, om er vervolgens natuurlijk iets heerlijks mee te bereiden…
4 personen

Ingrediënten voor Visschotel met een saus van strandkrabben

Voor saus van strandkrabbetjes 

  • 500 gr strandkrabbetjes
  • 2 dl slagroom
  • jus van oester (of gebruik 4 oesters)

Vis garnituur

  • Tip: je kan zelf een keuze maken uit vis die je lekker vindt. Ik heb het volgende gebruikt.
  • 4 stukjes (ongeveer 60 gr.) Kabeljauw
  • 4 kleine filetjes rode poon zonder schub en zonder graten 
  • 250 gr vongole of mosselen

Groenten garnituur

  • 1 venkel 
  • 1 ui
  • 1 grote tomaat
  • 1 takje rozemarijn

Croutons

  • 1 stokbrood
  • 2 grote lepels mayonaise
  • 100 gr geraspte oude kaas. 

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm de oven op 200 graden 

  2. 2

    Begin met het maken van de saus van strandkrabben. Kneus de strandkrabben licht, leg ze op een ovenschaal en zet ze voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. 

  3. 3

    Kook vervolgens de strandkrabben in 2 liter water. Laat het voor ca 15 min koken.

     

  4. 4

    Passeer de saus door een fijne vergiet en laat het vervolgens inkoken tot een halve liter saus. 

  5. 5

    Mix 2 dl slagroom met de jus van de oesters (of 4 oesters). Voeg dit bij de bouillon van strandkrabben en laat het tot 3 dl inkoken.

  6. 6

    Bak de kabeljauw en de rode poon filets kort in een beetje boter totdat het gaar is. Bak de vongole of de mosselen even kort in olie en een beetje peper. 

  7. 7

    Maak vervolgens de groente garnituur. Rasp de venkel in zeer met de mandoline. Snipper de ui en bak deze in een pan met een beetje olie. Op het laatst doe je de venkel erbij.  Snij de tomaat en voeg het bij de ui en venkel. Op het laatst doe je de rozemarijn er nog bij en laat je het nog even 5 minuten doorbakken

  8. 8

    Voor de croutons snij je het stokbrood in blokjes van ca 2 cm en bak ze lichtbruin in een beetje olijfolie. Laat de croutons vervolgens afkoelen en smeer ze in met mayonaise en strooi er de geraspte oude kaas overheen.
     

  9. 9

    Maak vervolgens je bord op. Doe een beetje van de groenten garnituur in het midden van het bord (het bord moet het liefste warm zijn). Doe de stukken vis, vongole of mosselen er omheen.
     

  10. 10

    Schenk er wat van de heerlijke saus van strandkrabben overheen. Let er op dat alles wel goed warm moet zijn!

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter