Visschotel met een saus van strandkrabben

Jan en Barbara hebben in Lauwersoog een stuk wad, waar ze met netten dagelijks op milieuvriendelijke manier zeekrabben vangen. Als het wad droogvalt, kan je niet op het slik lopen want dat werkt net als drijfzand. Dan gebruiken ze sliksledes. Alain Caron mag meehelpen de vangst binnen te halen, om er vervolgens natuurlijk iets heerlijks mee te bereiden…

Gerecht Vis
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Saus van strandkrabbetjes
    500 gr
    strandkrabbetjes
  • 2 dl
    slagroom
  • 4
    oesters
  • Vis garnituur
    4
    stukjes kabeljauw
  • 4
    kleine filetjes rode poon
  • 250 gr
    vongole of mosselen
  • Groentengarnituur
    1
    venkel
  • 1
    ui
  • 1
    grote tomaat
  • 1
    takje rozemarijn
  • Croutons
    1
    stokbrood
  • 2 el
    mayonaise
  • 100 gr
    geraspte oude kaas
  1. Verwarm de oven op 200 graden 

  2. Begin met het maken van de saus van strandkrabben. Kneus de strandkrabben licht, leg ze op een ovenschaal en zet ze voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. 

  3. Kook vervolgens de strandkrabben in 2 liter water. Laat het voor ca 15 min koken.

     

  4. Passeer de saus door een fijne vergiet en laat het vervolgens inkoken tot een halve liter saus. 

  5. Mix 2 dl slagroom met de jus van de oesters (of 4 oesters). Voeg dit bij de bouillon van strandkrabben en laat het tot 3 dl inkoken.

  6. Bak de kabeljauw en de rode poon filets kort in een beetje boter totdat het gaar is. Bak de vongole of de mosselen even kort in olie en een beetje peper. 

  7. Maak vervolgens de groente garnituur. Rasp de venkel in zeer met de mandoline. Snipper de ui en bak deze in een pan met een beetje olie. Op het laatst doe je de venkel erbij.  Snij de tomaat en voeg het bij de ui en venkel. Op het laatst doe je de rozemarijn er nog bij en laat je het nog even 5 minuten doorbakken

  8. Voor de croutons snij je het stokbrood in blokjes van ca 2 cm en bak ze lichtbruin in een beetje olijfolie. Laat de croutons vervolgens afkoelen en smeer ze in met mayonaise en strooi er de geraspte oude kaas overheen.
     

  9. Maak vervolgens je bord op. Doe een beetje van de groenten garnituur in het midden van het bord (het bord moet het liefste warm zijn). Doe de stukken vis, vongole of mosselen er omheen.
     

  10. Schenk er wat van de heerlijke saus van strandkrabben overheen. Let er op dat alles wel goed warm moet zijn!

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.