Voorgerecht kerstdiner

Voorgerecht kerstdiner (174)
8 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
49 personen

In de week voor Kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het kerstmenu. De gangen zijn ook los te maken, maar vormen samen een mooi diner. Kies er dus van wat je lekker vindt of maak het allemaal. Chef-kok Sharon de Miranda maakt een heerlijk voorafje in drie varianten, zo weet je zeker dat aan alle smaken en misschien zelfs intoleranties van je gasten wordt voldaan. De basis van haar voorafje is een salade van quinoa met een avocadomousse, één variant met gamba's, één met gegrilde kalkoenfilet en één vegetarische variant met gebakken kastanjechampignons.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 300 g
    voorgekookte quinoa
  • 5
    teentjes knoflook
  • 1
    bosje platte peterselie
  • 2
    citroenen
  • truffelolie
  • 2
    rijpe avocado's
  • 125 g
    crème fraîche
  • 5
    blaadjes munt
  • ½ ui
  • • 400 g gamba’s (tijgergarnalen) óf 400 g kalkoenfilet óf 400 g kastanjechampignons
  • scheutje cognac
  • 4
    teentjes knoflook
  • 1 tl
    kerriepoeder
  • 1 el
    gedroogde chilivlokken
  • olijfolie
  • 2
    limoenblaadjes (vers of diepvries)
  • 1
    bakje cress (naar smaak)
  • peper/zout

Bereiding

  1. 1

    Spoel de quinoa in een zeef met ruim water. Kook de quinoa 8 minuten in een pan met ruim water en een snufje zout beetgaar. Haal de quinoa van het vuur en laat het afgedekt nog 10 minuten doorgaren.

  2. 2

    Hak de knoflook en peterselie fijn en meng dit door de quinoa heen. Knijp 1 citroen uit en roer het sap, samen met wat truffelolie, door de quinoa. Maak het af met wat peper en zout naar smaak.

  3. 3

    Snij de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Snij ze in blokjes en pureer deze glad met de halve ui, de 5 blaadjes munt, het sap van een ½ citroen, de crème fraîche en wat peper en zout naar smaak. 

  4. 4

    Maak de gamba’s schoon. Als de kopjes er nog aan zitten, kun je deze er zo aftrekken. Trek vanaf de pootjes naar achteren de schaal eraf en snij van boven tot onder over de rug. Haal de darm er met een mesje uit. Trek dan de staart eraf en spoel ze nog even af onder koud water. Dep de schoongemaakte gamba’s goed droog. 

  5. 5

    Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie. Hak 5 tenen knoflook fijn en bak deze in de koekenpan samen met de 2 limoenblaadjes. Bak de gamba’s mee en voeg de chilivlokken toe samen met wat zout naar smaak. Bak dit in ongeveer 3 minuten gaar.

  6. 6

    En dan de variant met kalkoenfilet. Halveer de kalkoenfilets en bestrijk deze met wat peper, zout en de kerriepoeder. Verwarm een grillpan en gril de kalkoenfilets 3 tot 4 minuten aan beide kanten.

  7. 7

    Voor de vegetarische variant snij je de kastanjechampignons door vieren en verhit je een koekenpan. Hak de knoflook fijn en bak deze in de koekenpan met een scheutje olie. Voeg de champignons eraan toe en bak deze goudbruin.

  8. 8

    Blus het af met een scheutje cognac en verwijder de pan van het vuur. Breng het op smaak met wat verse peterselie en wat peper en zout naar smaak. 

  9. 9

    Dien de drie gerechtjes op verschillende manieren op. Dit kan bijvoorbeeld op een bord, in een kommetje of in een glaasje.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!