Warme boerenkoolsalade met pompoen, radicchio, vijgen en biet uit de oven

Wauw! Wat een mooi vegetarisch gerecht. Een winterse maaltijdsalade bomvol groenten: boerenkool, pompoen, radicchio én biet uit de oven. Dat is de ster van dit gerecht, want onze chef-kok Geneal bereidt de biet in een zoutkorst. Ken je het van visgerechten? Dit is de vega variant.

 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de boerenkool
    300 gr
    boerenkool
  • 25 gr
    boter
  • 1
    ui
  • 100 gr
    rozijnen
  • 1/2 el
    kaneel
  • Voor de pompoen
    1/2 stuks
    Hokkaido pompoen
  • 2
    takken tijm
  • 2
    takken rozemarijn
  • 30 gr
    maple syrup
  • 25 gr
    boter
  • 1 stuk
    rasp en sap van sinaasappel
  • Voor de rode sla/radicchio
    1 stuk
    radicchio
  • 200 ml
    rode wijn
  • 50 ml
    balsamico azijn
  • 30 gr
    honing
  • Voor de biet in zoutdeeg
    1 stuk
    rode biet (medium grootte)
  • 1 el
    gedroogde oregano
  • 250 gr
    bloem
  • 100 ml
    water
  • 2
    stuks eieren
  • 15 gr
    grof zout
  • 70 gr
    fijn zout
  • Garnering
    2 stuks
    vijgen
  • 60 gr
    pistachenoten
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). Meng de bloem, zoutsoorten, oregano, water en eieren samen en kneed het door totdat je een soepel deeg krijgt. Tip: voeg het water toe wanneer je ziet dat het deeg dat nodig heeft, anders heb je misschien een te slap deeg.

  2. Pak de biet in met het zoutdeeg en maak er een klein gaatje in aan de bovenkant. Leg de ingepakte biet op en stukje bakpapier op een bakplaat en gaar dit in de oven voor ongeveer 1 tot 1,5 uur.

  3. Snijd de pompoen doormidden en haal de zaadjes eruit met een lepel. Snijd de halve pompoen in halve maantjes. Hak de rozemarijn en tijm fijn.

  4. Verhit een bakpan met een beetje olie en bak de pompoen hierin rustig aan, draai ze om de 2-3 minuten om. Voeg de rozemarijn toe. Als ze een beetje kleur krijgen mag de boter erbij, bak de pompoenen totdat ze goudbruin en bijna gaar zijn.

  5. Meng de rode wijn, honing en balsamicoazijn samen in een steelpannetje en breng dit zachtjes aan de kook, laat dit ongeveer tot een kwart inkoken.

  6. Rasp de sinaasappelschil over de pompoen, snijd daarna de sinaasappel doormidden en knijp het sap erbij. Voeg vervolgens de maple syrup erbij en laat dit reduceren. Zet het vuur uit als de sinaasappelsap stroperig is en de pompoenen gaar zijn.

  7. Snijd de radicchio doormidden en bak dit aan beide kanten totdat het een mooie kleur heeft. Blus dan de radicchio af met de rode wijnreductie, draai het vuur wat lager en dek het af met een deksel. Draai ze elke twee tot drie minuten.

  8. Als het vocht gereduceerd en stroperig is, dan zal de radicchio ook wel gaar zijn, check dit met een vork of prikker. Als het niet gaar is kan je er nog een beetje water toevoegen en weer afdekken. Als de radicchio gaar is en de reductie er stroperig omheen blijft zitten mag het vuur uit.

  9. Snijd de ui in halve ringen en bak dit aan in een bakpan met een klontje boter. Voeg het kaneel toe en laat dit even kort bakken.

  10. Voeg de boerenkool en rozijnen toe en breng het op smaak met zout en peper. Draai het vuur uit als de boerenkool gaar is.

  11. Haal de biet uit de oven, breek de zoutdeeg open en haal de biet eruit. Snijd de schil van de biet af en snijd de biet in mooie stukjes.

  12. Rooster de pistachenoten en even kort in een pan en zet dit apart. Snijd de vijgen elk in acht mooie partjes en bewaar dit voor het garneren van het gerecht.

  13. Pak een grote schaal en verdeel de boerenkool onderop, vervolgens de pompoenen, radicchio, biet, vijgen en maak het af met de pistachenoten.

  14. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.