Zaalouk en salade
Chef-kok Ramon Brugman maakt een auberginesalade met pannenkoekjes, een heerlijk Marokkaans gerecht. Het gaat hier namelijk om zaalouk met msemen en salade van granaatappel, pompoen en pompoenzaad. Een tongstrelend gerecht, lekker en betaalbaar.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Zaalouk2aubergines
-
3tomaten
-
2tenen knoflook
-
1 tlpaprikapoeder
-
1/2 tlkomijn
-
1/2 tlcayenne peper
-
1/2bos peterselie
-
1/2bos verse koriander
-
•Olie, zout en peper
-
Msemen400 gbloem
-
100 gfijne griesmeel
-
1/2 tlbakpoeder
-
1 tlzout
-
300 mlwater
-
Begin met de Zaalouk maken. Schil de aubergines en snij deze fijn.
-
Kook de aubergines gaar in een pan ruim kokend water. Giet de aubergine daarna af en laat goed uitlekken.
-
Snij de tomaten en knoflook fijn en fruit de knoflook aan in een scheutje olie. Voeg vervolgens de tomaten toe.
-
Doe de komijn, cayennepeper en paprikapoeder erbij. Breng goed aan de kook.
-
Als de tomaat een beetje saus wordt, voeg je de aubergine toe. Kook dit samen ongeveer 15 minuten tot er veel vocht verdampt is en er een sausdikte overblijft.
-
Snij de peterselie en koriander fijn en voeg deze toe.
-
Breng op smaak met zout en peper. Je kunt dit zowel lauwwarm als koud eten.
-
Ga verder met de msmen, dat zijn een soort pannenkoekjes. Doe de twee soorten bloem in een kom en voeg het bakpoeder, zout en water toe.
-
Kneed 10 minuten tot een glad deeg. Laat het deeg 30 minuten rusten.
-
Verdeel het deeg daarna in 8 bolletjes en vet ze in met een beetje olie. Laat 10 minuten rusten.
-
Doe wat olie op de werkbank en duw het bolletje plat. Maak het zo groot en dun mogelijk.
-
Smeer er wat boter op en strooi er wat griesmeel over.
-
Vouw het deeg nu in drie keer naar binnen en vouw het dan in twee keer tot een vierkantje. Doe dit bij alle bolletjes.
-
Bak ze in een koekenpan ongeveer 4 minuten per kant. Bewaar ze onder een doek.
-
Serveer de Zaalouk in een kommetje en leg daar per persoon twee msmen pannenkoekjes bij.
- Eet smakelijk!