7 minuten

Zeeuwse bolussen

Ramon maakt iets om je vingers letterlijk bij af te likken: Zeeuwse bolussen. Een perfecte bolus is lekker klef en moet vooral niet te droog zijn. Bolussen worden over de hele wereld gemaakt, van Moskou tot New York en zijn van origine joods. In Zeeland werden ze voor het eerst gebakken in de 17e eeuw.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediƫnten

Aantal personen 4
 • 350 g
  bloem
 • 1
  zakje gedroogde gist
 • 4 g
  zout
 • 1
  ei
 • 210 ml
  melk
 • 35 g
  boter (op kamer temperatuur)
 • 500 g
  donkere basterdsuiker
 • 1 tl
  kaneel
 1. Verwarm de melk tot ongeveer 40 graden

 2. Meng de bloem met de gist in een kom met de hand of met een machine.

 3. Zodra de melk de juiste temperatuur heeft voeg je dit aan de kom met bloem en gist toe samen met het ei en het zout. Kneed dit met een machine in 7 minuten tot een glad deeg. (handmatig iets meer).

 4. Voeg de boter aan het deeg toe. Zodra het deeg slap en plakt is het goed!

 5. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8 gelijke stukken van 75 gram.

 6. Maak er een bolletjes van en laat ze onder een doek 10 minuten rijzen.

 7. Meng de donkere basterdsuiker met het kaneel.

 8. Na het rijzen rol je de bolletjes door de suiker met kaneel uit tot een staafje van ongeveer 15 cm. Hoe meer suiker er in het deeg komt hoe plakkeriger de bolussen straks worden.

 9. Laat de staafjes 10 minuutjes rijzen zonder een doek en rol ze vervolgens nog een keer door de suiker tot een lengte van 35 cm. Leg nu een knoop in de bolus en leg ze op een bakplaat. Dek af met een vochtige doek en laat de bolussen ongeveer 40 minuten rijzen.

 10. Verwarm de oven voor op 250 graden. Na het rijzen bak je de Zeeuwse bolussen af in ongeveer 7 minuten.

 11. Haal de bolussen uit de oven en draai de bolussen om op een andere plaat met bakpapier. Alle beetjes gesmolten suiker die op de plaat liggen schep je op met een lepel en doe je over de bolussen heen. Laat ze afkoelen met de andere plaat er bovenop. Wil je ze nog plakkeriger hebben dek ze dan na het afkoelen nog af met aluminium folie en laat ze nog een uurtje liggen.

  Haal de bolussen uit de oven en draai de bolussen om op een andere plaat met bakpapier. Alle beetjes gesmolten suiker die op de plaat liggen schep je op met een lepel en doe je over de bolussen heen. Laat ze afkoelen met de andere plaat er bovenop. Wil je ze nog plakkeriger hebben dek ze dan na het afkoelen nog af met aluminium folie en laat ze nog een uurtje liggen.

 12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.