Heb jij een vijgenboompje met mooi blad én onrijpe groene vijgen? Wat kan je er nu mee? Nou, heel veel! Onze chefs geven tips! Gebruik het blad als folie in de oven, maak er jam van of verstop het in een zelfgemaakt proteïnereepje. Zo zie je maar: de vijg is helemaal trendy!
1. Rijst, groenten of vis uit de oven in een pakketje van een vijgenblad
- Verse vis, groenten uit de oven of van de grill past prima in een vijgenblad! Onze chef-kok Sharon de Miranda ziet het wel zitten: 'Het lijkt me lekker om er rijst en pruimen in te stoppen.' Culinair expert Nadia Zerouali ziet het ook praktisch in: 'De bladeren zijn heerlijk in plaats van bakpapier of folie. Gebruik het om pakketjes mee te maken voor in de oven of op de BBQ.'

2. Maak er jam van!
- Nadia: 'Volgens mij blijft iedereen met een vijgenboom in de Nederlandse tuin, aan het einde van de zomer met onrijpe kleine groene vijgjes zitten... niet getreurd! Als je van de smaak en structuur van bijv. gekonfijte kastanjes houd dan heb ik een oplossing: maak er jam van! Heerlijk als toetje met room of hangop maar ook in combinatie met hartig zoals labne of witte kaas verrukkelijk!' Check hier haar recept!
4. Kopje thee of limonadesiroop
- Tenslotte: natuurlijk zijn die vijgenbladeren ook prachtig op de boom, maar je kan het sterk ruikende blad ook gebruiken voor thee. Nadia: 'Je kan de verse bladeren direct gebruiken, eerst goed wassen natuurlijk, maar je kan ze drogen, verkruimelen en er dan thee mee zetten. Je kan er ook lekkere siroop mee maken en de bladeren trekken in een sterke suikersiroop.'
