Maak een pakketje in een vijgenblad
Verse vis, groenten of iets anders uit de oven of van de grill. Ook onze chef-kok Sharon de Miranda zou wel eens willen koken met een vijgenblad: 'Lijkt me lekker om er rijst en pruimen in te stoppen.' Nadia: 'Je kan eigenlijk alles wel inpakken in een vijgenblad. Nadia: 'De bladeren zijn heerlijk in plaats van bakpapier of folie. Gebruik het om pakketjes mee te maken voor in de oven of op de BBQ.'
Van de kleine vijgjes die in Nederland vaak in de boom blijven zitten maak ik jam
Nadia: 'Volgens mij blijft iedereen met een vijgenboom in de Nederlandse tuin, aan het einde van de zomer met onrijpe kleine groene vijgjes zitten... niet getreurd! Als je van de smaak en structuur van bijv. gekonfijte kastanjes houd dan heb ik een oplossing: maak er jam van! Heerlijk als toetje met room of hangop maar ook in combinatie met hartig zoals labne of witte kaas verrukkelijk!'
Thee of limonade met vijgenbladeren
Natuurlijk staan ze prachtig op de boom, maar je kan de mooie sterk ruikende vijgenbladeren ook gebruiken voor thee. Nadia: 'Je kan de verse bladeren direct gebruiken, eerst goed wassen natuurlijk, maar je kan ze ook drogen, verkruimelen en er dan thee mee zetten. Je kan er ook lekkere siroop mee maken en de bladeren trekken in een sterke suikersiroop.'