Heb jij een vijgenboompje met mooi blad én onrijpe groene vijgen? Wat kan je er nu mee? Nou, heel veel! Van vispakketjes uit de oven tot zelfgemaakt limonade. Onze culinair schrijver Nadia Zerouali geeft tips.

Maak een pakketje in een vijgenblad

Verse vis, groenten of iets anders uit de oven of van de grill. Ook onze chef-kok Sharon de Miranda zou wel eens willen koken met een vijgenblad: 'Lijkt me lekker om er rijst en pruimen in te stoppen.' Nadia: 'Je kan eigenlijk alles wel inpakken in een vijgenblad. Nadia: 'De bladeren zijn heerlijk in plaats van bakpapier of folie. Gebruik het om pakketjes mee te maken voor in de oven of op de BBQ.'

Van de kleine vijgjes die in Nederland vaak in de boom blijven zitten maak ik jam
Culinair schrijver Nadia Zerouali

Nadia: 'Volgens mij blijft iedereen met een vijgenboom in de Nederlandse tuin, aan het einde van de zomer met onrijpe kleine groene vijgjes zitten... niet getreurd! Als je van de smaak en structuur van bijv. gekonfijte kastanjes houd dan heb ik een oplossing: maak er jam van! Heerlijk als toetje met room of hangop maar ook in combinatie met hartig zoals labne of witte kaas verrukkelijk!'

Vijgen aan de boom | Foto: Pexels

Recept van Nadia Zerouali

Maak er jam van

Deze jam is heerlijk als toetje met room of hangop maar ook in combinatie met hartig zoals labne of witte kaas verrukkelijk!

Naar het recept van Nadia

Thee of limonade met vijgenbladeren

Natuurlijk staan ze prachtig op de boom, maar je kan de mooie sterk ruikende vijgenbladeren ook gebruiken voor thee. Nadia: 'Je kan de verse bladeren direct gebruiken, eerst goed wassen natuurlijk, maar je kan ze ook drogen, verkruimelen en er dan thee mee zetten. Je kan er ook lekkere siroop mee maken en de bladeren trekken in een sterke suikersiroop.'

Kombucha toetje met ijs

Ook de vrucht is heerlijk

Nadia maakt kombucha met vijgen

Kombucha is overgevlogen uit Japan. Nadia maakt deze gefermenteerde thee als fruitige, frisse limonade met een bubbeltje en vijgen.

Dat klinkt goed!
magnolia emile

Nog meer dorst?

Maak magnolia limonade

Prachtig zo'n magnolia boom in bloei! Vlak voor de bloemen vallen in het voorjaar kan je er ook hele lekkere limonade maken. Kijk maar hoe deze fruitslagers dat aanpakken. 

Dat wil ik zien
Proteïnerepen met vijgen, dadels, honing en noten

Zin in vijgen?

Maak dan dit reepje

Veelzijdig die vijg! Past prima in dit tussendoortje volgens het recept van onze chef-kok Ramon Brugman.

Dat wil ik
Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum