Vegan snacks

Een eitje bij de brunch, middagsnacks met zacht gesmolten kaas en ’s avonds een mooie steak, roast of burger op het menu. Hoe kom je als vegan het jaar door?

De tijd dat je als liefhebber van diervrij voedsel in restaurants niets te kiezen hebt en het achter eigen fornuis hoofdzakelijk moet hebben van ‘iets met bonen’ is allang voorbij. Op menukaarten vinden we steeds meer veggie food, bij eetkraampjes op straat vliegen de plantaardige producten over de toonbank en veganfestivals worden druk bezocht. Veganistisch eten is bezig met een ware revolutie, van taart tot saucijzenbroodjes en van wokschotel tot kaasplank, íedere gang, smaak en keuken kan vegan…. En pas op, het is verslavend lekker!

Vegan croissants

Culinair schrijver Nadia gaat langs bij Yvonne en Bunyamin in Zaandijk. Hun reguliere bakkersbedrijf hebben ze uitgebreid met een vegan bakkerij om met de tijd mee te gaan. Of het nu gaat om klanten met een voedselintolerantie of mensen die overtuigd veganistisch door het leven gaan, de Vegan Bakery ziet het als een uitdaging om voor alle wensen nieuwe broodproducten te blijven ontwikkelen. Nadia watertandt bij hun populaire saucijzenbroodje en gaat samen met de bakkers aan de slag met een zoete én een hartige bladerdeegvariant! 

Cashew Camembert

Culinair expert Alain bezoekt in zijn hometown Amsterdam kaasmakers Steven en Tina om hier z’n lievelingskaas te proeven: camembert. Maar de camembert van Steven en Tina is allesbehalve standaard, dit stukje schimmelkaas bevat namelijk geen spoortje zuivel. Kaas gemaakt volgens het klassieke proces, maar dan met cashewnoten als basis en dus 100% melkvrij. Een nieuwe ervaring voor onze Franse chef, wat hem meteen inspireert tot een verfijnd vegan fromage-recept!

Japanse vlees look-a-like

Het kookschrift van Sharon staat bol van de vegan-receptuur. Om die lekkere bite van een stukje vlees niet te hoeven missen, verrijkt ze haar plantaardige gerechten soms met een niet van echt te onderscheiden vervanger. In dit fusiongerecht met bulgur en groene boontjes is dat seitan: eiwitrijk deeg op basis van tarwegluten, met de structuur van vlees en naar eigen wens op smaak te brengen. In Japan wordt seitan alhonderden jaren op traditionele wijze bereid, omdat het zo eenvoudig en lekker is…. Het proberen waard dus!

Zeewierbarbeque

Culinair schrijver Nadia gaat in Amsterdam-Noord langs bij Mark Kulsdom, de uitvinder van de Nederlandse seaweed-burger. Zijn veganistische producten met zeewier als hoofdingrediënt staan in steeds meer restaurants op het menu. Vandaag de dag zijn er duizenden soorten wier die op de zeebodem groeien of aan de wateroppervlakte drijven. Behalve aan eiwitten is het ‘groene goud’ ook rijk aan mineralen en – afhankelijk van de soort – vitaminen. Mark steekt de barbecue aan en trakteert Nadia op een compleet maar puur plantaardig feestmaal. 

Hotdog van de toekomst

Alain maakt kennis met het milieubewuste koppel Diego en Eva. De Braziliaanse Diego kent een vorig leven als fervent vleeseter maar sinds zijn relatie met Eva is hij helemaal into duurzame voeding. Toch gaat nog steeds niets boven een lekkere hotdog op z’n tijd, en dus hebben ze nu hun eigen foodbike: een snackbar op wielen, waarmee ze zelfgemaakte hotdogs van kikkererwten en mais aan de man brengen. De streetfoodcultuur van São Paulo en de gezamenlijke liefde van Eva en Diego voor de wereld vinden elkaar in een Hollandse bakfiets – als dat geen match made in heaven is..

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!