De herfst is hét moment om een fruittuin, boomgaard of notengaard in te duiken. Eerst rapen en plukken en dan proosten met een glas sap of een lokaal wijntje.
Peren | Foto: Pexels

Appels en peren op de Olmenhorst

Op dit landgoed gaat iedereen aan de appel- en perensap! De liefde voor fruit is groot en gaat al generaties terug. Je kan hier zelfs een appelboom adopteren! Niets mooier dan de hele zomer alles zien groeien en bloeien en daar nu de vruchten van te plukken.  

Bekijk de video

Fruit en noten midden in IJsselstein

Hier staan meer dan 2000 fruit- en notenbomen op openbaar terrein. Je kan in de stad dus vrijuit plukken. Check op deze kaart waar je heen moet en sla je slag, want oogsten kan tot ver in oktober. Gebruik wel een fruitplukker of trapje, dan beschadig je de bomen niet. 

Bekijk de video
Kastanje | Foto: Pexels

Gek op cider!

Dankbaar maakt cider-maker Andreas gebruik van appels die er niet zo sjiek uitzien, maar ontzettend lekker smaken! Sommigen neigen zelfs naar perzik, zo zoet. Tip van de expert: hij plukt niet uit de boom, maar raapt ze van de grond. 'Dan weet je zeker, dat ze goed rijp zijn!' 

Bekijk de video

Duurzame druiven plukken

Een wijngaard als een verzameling boompjes die samen een bos vormen. Deze openbaring overtuigt wijnboer Johan al meer dan tien jaar om in Lelystad een ‘wilde’ wijngaard te runnen, waar de natuur zijn gang mag gaan en vrijwilligers meer dan welkom zijn voor de pluk.

Bekijk de video
Notengaard Kallenkote (131)

Van alles wat!

Zover je kan kijken, zie je bomen vol noten en fruit. Roderik en Paulien telen walnoten, hazelnoten, tamme kastanjes, oude appel- en perenrassen en bessen! Ze maken er olie en honing van. Door de week een sociale werkplaats, op zaterdag kan je er langs op afspraak. 

 

Bekijk de video