Van het Caribisch gebied tot de Noordzee: er zwemt van alles rond waar je je tanden in zou willen zetten. Vijf recepten waar het water je van in de mond loopt.

Uit de zee of van de kweker: als die lekkernijen uit het water maar kakelvers op jouw bordje belanden. Wat je er dan mee doet, maakt dan alles uit hoe het smaakt: grillen, bakken, pocheren, stomen of en papillote gaarstomen in de oven. Moeilijk? Neehoor! Kijk de kunst af bij onze chefs.

Eigengerookte makreelsalade van Ramon

Onze voorouders wisten al wat lekker was. Zij rookten vis en vlees om het te conserveren, want iets in de koelkast gooien ging toen nog niet. Leuke bijkomstigheid is die heerlijke aardse smaak van het rookproces. Chef-kok Ramon Brugman doopt de verse makreel in een pekelbad om ze daarna aan spiezen te roken in zijn eigen rookton. Die plukjes gerookte makreel gaan perfect samen in zijn salade met citroen, mayonaise, peterselie, ei en venkel.

Bekijk het recept

Koraalduivel: verre neef op Nederlandse Antillen

De koraalduivel of zebravis is een bijzondere verschijning. Met zijn waaierachtige borstvinnen en prachtige strepen maakt hij veel indruk, maar hij kan ook gemeen steken. Sinds een paar jaar vormen ze een plaag op Bonaire. Speciale duikteams halen ze uit zee en onze chef Leon helpt mee met een culinaire oplossing. Op het strand maakt hij van de filet van de koraalvis een ceviche gegaard in limoen en kort gegrild op de BBQ. 

Bekijk het recept

Kaviaar van de kwekerij uit de Achterhoek

Vroeger was het een koeienstal, nu houden Martin en zijn vrouw Sandra vis in hun kaviaarkwekerij in Laren. De onbevruchte eitjes van de Russiche steur zijn een absolute delicatesse en daar hangt ook een prijskaartje aan. Niet voor niets, want jaren gaan er overheen voor ze ‘het zwarte goud’ kunnen oogsten. Fijnproever Alain Caron kijkt mee in de bassins en maakt een duurzaam gerecht. Hij gebruikt de eitjes van de vrouwtjes steur en de filet van haar mannelijke tegenhanger die op de boerderij wordt gerookt.   

Bekijk de video

Garnalenvissers te paard aan de Belgische Noordzeekust

Weer of geen weer, in het Belgische Oostduinkerken wordt er nog op een eeuwenoude manier op garnalen gevist: te paard. Bij laagtij hebben de vissers zo’n drie uur de tijd om hun netten vol te krijgen. Chef-kok Leon Mazairac maakt kennis met deze door UNESCO beschermde methode en gebruikt de garnaaltjes, maar ook de scheermesjes uit de bijvangst in een heerlijk gerecht. Sommelier Milton Verseput schenkt er een voortreffelijk glaasje frisse cava bij.

Bekijk de video

Uitstapje naar Suriname: telo met Bakkeljauw

De Vikingen, Portugezen en de Indianen hebben er door de eeuwen heen allemaal een handje in gehad: de techniek van het drogen en zouten van vis. De smaak er waarschijnlijk alleen maar beter op geworden en chef-kok Sharon de Miranda weet er ook wel raad mee. Zij maakt van cassave en kabeljauw een authentiek Surinaams gerecht: telo met Bakkeljauw. Je doet je ogen dicht en het is alsof je even in Suriname bent.

Bekijk het recept