Voor ieder wat wilds

Zin om deze donkere dagen lekker uit te pakken met vlees? Laat je inspireren door onze favoriete wildrecepten.

Bij wild denk je al snel aan speciale gelegenheden en exclusieve ingrediënten, maar smaakvolle wildgerechten vind je tegenwoordig allang niet meer alleen in chique restaurants. Het wildseizoen is geopend dus dit is hét moment om eens voor iets anders te kiezen dan kip of rund. Wij hebben de meest verrassende recepten van onze eigen koks op een rijtje gezet!

Hertenstoof met eilandlikeur

Niets zo knus als het pruttelgeluid van een winterse stoofpot op het vuur. Ook met hertenvlees kun je  de meest malse stoofschotels maken en zeker met een klein scheutje sterke drank voor wat extra smaak, is deze hertenstoof een aanrader voor de koudste avonden van het jaar. Iedere stoofschotel heeft een geheim ingrediënt en in dit wildrecept van Leon is dat de Amelandse Moonshine likeur. Oorspronkelijk bij nacht gebrouwen in verboden Amerikaanse destilleerderijen, maar in Nes maken ze een oer-Hollandse variant van de lekkerste Amelandse rogge. Het resultaat is een mooie ronde eilandlikeur, waarmee Leon z’n stoof een zalig zoet accent geeft. 

Stijlvol bordje met Veluws landvarken

Ook met een vertrouwd product als varkensvlees kun je spectaculair uitpakken.. Laat dat maar aan Alain over! In het Gelderse Vaassen bezoekt onze culinair expert Jarno en Heleen, die hier de scepter zwaaien over hun eigen biologische varkenshouderij. De varkens scharrelen in de buitenlucht, banjeren door de moddersloot of luieren in het stro en zo hopen Jarno en Heleen hun dieren een zo vriendelijk mogelijk leven te bieden. Temidden van pasgeboren biggetjes en volgroeide landvarkens bereidt Alain een verfijnd gerecht met een mooi stuk biologisch varkensvlees in de hoofdrol. Gecombineerd met de klassieke winterse smaken van mosterd en zuurkool komt de varkensentrecote subliem tot haar recht en met een verrassende zoetzure twist maakt Alain er helemáál een feestje van.  

Snelle hazenrug met schelvispekelsaus

Met z’n dieprode vleeskleur, fluweelzachte structuur en uitgesproken smaak mag de haas niet ontbreken in het rijtje wildfavorieten. Zeg ‘haas’ en het avondetensmaakt gelijk als een diner, zonder dat je er uren voor in de keuken hoeft te staan. In dit recept combineert Alain malse hazenrugfilets met knapperige spruitjes en een saus op basis van Schelvispekel. Klinkt als een zilte smaakmaker, maar dit traditionele vissersdrankje staat juist bol van zoete specerijen en geurige kruiden – én van de alcohol. Geen probleem voor Alain: door de schelvispekel te flamberen en samen met de wildfond te reduceren ontstaat een prachtige subtiele siroop. Perfect voor bij de hazenrug!

Ganzenborst met bacon en kastanjes

Nederland is een écht ganzenland, maar op ons bord vinden we de gans toch niet zo vaak terug. En dat terwijl het vlees van de wilde gans heel gezond en smaakvol is. Mede dankzij zijn Franse roots weet Alain wel raad met de gans in de keuken en in dit hartige wintergerecht geeft onze chef-kok ‘m bijzonder gezelschap: de yacon. Deze zachtgele tropische wortel komt oorspronkelijk uit Bolivia, maar groeit ook goed op Hollandse bodem. Met z’n natuurlijke zoetheid en frisse bite zorgt de yacon samen met kruidige paddenstoelen en romige kastanjes voor een prachtige balans met de wilde gans. Bon appétit!

'Sunday roast’ van reerug met theelikeurjus

Uitpakken en indruk maken met prachtig gebraden vlees dat tegelijkertijd proeft als het ultieme comfort food, dat is toch wel win-win in deze tijd van het jaar. Voor de Britten is het iedere zondag feest met de klassieke ‘Sunday roast’: een groot stuk vlees, geroosterd met aardappelen en seizoen groenten. Chef-kok Leon maakt een elegante variant met het zachtste stukje vlees van de ree, de rug. Het is theeliefhebber Carin te Boekhorst die Leon op het Engelse spoor zet, want haar zelfgemaakte likeur van Earl Grey thee lijkt de perfecte basis voor een smaakvolle jus. Ontbijtthee en hazenrugfilet op één bord, spannend en heerlijk tegelijk!

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!