We gooien in Nederland een kwart van ons eten weg! Al dit eten is wel geproduceerd, verwerkt, vervoerd en gekoeld. Wil je weten wat jij kan doen tegen voedselverspilling? En waar je het gemakkelijkst impact kan maken? We delen de beste tips met je!

1. Gebruik een lijstje

Maak een planning wat je gaat eten voordat je naar de winkel gaat en ga op pad met een boodschappenlijstje. Hiermee voorkom je onnodige aankopen en heb je minder kans dat je iets weg moet gooien. Heel eenvoudig en het werkt echt. Sluit je lijstje ook altijd af met een pastalasagne of ovenschotel waar je heel veel restjes groenten in kwijt kan.

We gooien in Nederland een kwart van ons eten weg. Best zonde toch?!

2. Check je voorraad

Voordat je gaat koken kijk even wat je in huis hebt en wat er als eerste op moet. Eet de producten op tijd op of vries het anders in. Pas je recept ook eens aan op je keukenkastje; je vindt vast een lekker recept met bonen omdat je dat blik bonen eigenlijk al twee jaar achterin je keukenkastje hebt staan.

3. Bewaren op de juiste plek

Sommige producten kun je het beste buiten de koelkast bewaren en andere juist weer in de koelkast. Wist je bijvoorbeeld dat je tomaten het beste buiten de koelkast kan bewaren? En dat bosui veel langer lekker blijft wanneer je het in een glas water zet? Geplukte muntblaadjes blijven heel lang goed in een vochtige theedoek in de koelkast. Als je eenmaal weet waar je je boodschappen het best kan bewaren heb je er veel langer plezier van.

Maak een lekkere lasagna als je veel groenten over hebt. Daar kan alles in!

4. Deel je eten

Heb je te veel gekookt? Misschien kun je het doorgeven aan een ander. Deel het in de appgroep van de straat of bel even aan bij die leuke buurvrouw. Je kan er vast nog iemand blij mee maken. Er zijn ook verschillende platforms die je hierbij kunnen helpen.

5. Wees creatief met je restjes

Bewaar kliekjes direct in een afgesloten bakje in de koelkast. Dan maak je er de volgende dag weer wat lekkers mee of je eet het als lunch. Onze chef Ramon Brugman maakte bijvoorbeeld deze Italiaanse pasta met pangritata, super lekker krokante broodkruim gemaakt van oud brood en ook een slim en goedkoper alternatief voor Parmezaan. Meer inspiratie voor lekkere recycle recepten vind je op onze site!  

Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum