Heerlijke soepen in een handomdraai

Soep kun je het hele jaar door eten, een koud geserveerde soep voor de warmere dagen of juist een stevige variant wanneer het buiten koud is en guur. Heerlijk om nu je veel thuis bent s’ochtends al een pannetje op het fornuis te laten pruttelen.

Soep is alles in één: lekker, voedzaam en gezond en het is een eenvoudige manier om veel groenten te eten. Daarnaast is soep een goede leverancier van vitamines, vezels en mineralen. Zelf soep maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Wil je een gebonden soep of juist een glad gepureerd goedje, het kan allemaal. Je bepaalt zelf welke ingrediënten je toevoegt. Tijdens het koken gaan er wel wat vitamines verloren, maar koken zorgt er ook voor dat er andere stoffen vrijkomen die ook goed zijn voor de gezondheid. Je zou eventueel rauwkost erbij kunnen eten om de verloren vitamines te compenseren.

Enkele richtlijnen: laat soep zo snel mogelijk afkoelen, en zet ze pas dan in de koelkast. Laat soep zeker niet te lang staan op kamertemperatuur en warm ze ook niet meerdere keren na elkaar op. Bacteriën krijgen dan vrij spel. Je kunt verse soep ook in kleine porties invriezen. Ontdooi alleen de hoeveelheid die je echt nodig hebt. Zo kun je er extra vaak van genieten.

Frisse komkommersoep
Culinair expert Alain Caron weet zelfs van soep een feestje te maken. Alain is in het Brabantse Boekel waar hij groentekweker René Tielemans bezoekt. Hij heeft een gigantische kas waarin René op een duurzame manier komkommers kweekt. Alain is zeer benieuwd hoe deze smaken en gaat in de keuken aan de slag met de komkommers. Hij maakt in een handomdraai een koude komkommersoep boordevol kruiden en daarbij een broodje belegd met… jawel komkommer! Een heerlijk fris gerechtje voor een zonnige dag.

Preisoep, maar dan net even anders
Chef-kok Ramon Brugman gaat voor een gepureerde preisoep, een franse klassieker met wat aardappel voor de binding. Alleen doet Ramon er ook nog een klein beetje mosterd in, hoort eigenlijk niet maar is verrassend lekker. Daarnaast maakt hij zelf soepstengels. Laat Ramon Provolone, een halfharde Italiaanse koemelkse kaas, deels smelten in de oven. En alsof dat nog niet alles is maakt hij Argentijnse chimichurri, een dip voor de kaas. Eens een keer iets anders dan soep met alleen brood.

Rode paprikasoep met Italiaanse broodsalade
Mocht je een soepje op tafel willen zetten en er ook nog een goed gevoel bij krijgen dan moet je deze proberen. Heb je namelijk nog wat oud brood liggen, niet weggooien! Chef-kok Sharon de Miranda maakt een soepje met een Italiaanse broodsalade dat zo op een menukaart kan.  De salade van oud brood met ansjovis, olijven, fetakaas en radicchio wordt geserveerd met een soep van rode paprika en mascarpone. Eetsmakelijk!

Soepje van aardappel en mierikswortel
Waar de een liever een lekkere bouillon wil, kiest de ander voor een rijkgevulde soep. Leon kiest dit keer voor een bijzondere smaakcombinatie. Eens een keer iets anders dan de standaard tomaten- of groentesoep. Leon Mazairac gaat samen met sommelier Milton langs bij wijngaardenier Ard Bos. Ard maakt een bijzondere portwijn van walnoten. Leon weet daar wel een bijpassend gerecht bij te maken: een soep van aardappel en mierikswortel die uitstekend past bij de portwijn.

Thaise Tom Kha Kai met bananentoastjes
Het is één van de populairste gerechten uit de Thaise keuken: Tom Kha Kai soep. Chef-kok Sharon de Miranda maakt deze licht-pittige kippensoep. Hij is rijkgevuld met taugé, champignons en lente-uitjes. Met deze maaltijdsoep kan je ook lekker variëren door gebruik te maken van limoen en koriander. 
De letterlijke vertaling van Tom Kha Kai is kip galanga soep. De galangais een wortel die lijkt op de gemberwortel en geeft de soep samen met kokosmelk zijn karakteristieke smaak en heerlijke geur. Extra exotisch wordt het met de erbij geserveerde bananentoastjes.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!