Zit jij in een sleur? Lees deze 5 tips!

In deze snelle wereld wil je soms even ontsnappen uit je dagelijkse sleur en mentaal uitchecken. Dit kan op diverse manieren. Ben je benieuwd hoe? Lees hier over de manieren waarop jij kan ontsnappen uit je dagelijkse werkelijkheid.

Maar eerst nog even over dat 'ontsnappen'

Het ontsnappen uit je dagelijkse sleur, kun je ook wel een vorm van escapisme noemen. Hierbij heerst er een neiging tot een fysieke of mentale vlucht uit de werkelijkheid. Het kan ook zijn dat je je verantwoordelijkheden even wil ontvluchten. Iedereen heeft wel eens deze neiging, de ene vaker dan de ander. De kunst is om te ontsnappen op een gezonde manier. Dit door bijvoorbeeld creatief bezig te zijn en in die actie helemaal opgaan en even ontsnappen. 

Waarom zou je willen ontsnappen?

Waarom zou je dan willen ontsnappen? Wat blijkt is dat dit ontsnappen - ook wel escapisme genoemd - piekt tijdens moeilijke (maatschappelijke) periodes. Tijdens een crisis wereldwijd of een persoonlijke grote verandering in je leven waar je mee om moet gaan. Op die momenten wil je mogelijk even niet denken aan die persoonlijke crisis. Tegenwoordig ontsnappen we al elke dag naar een andere wereld, namelijk de virtuele. Dit is een nieuwe vorm van ontsnappen, maar of dit een gezonde manier is, is de vraag. 

Gezond escapisme om verder te komen

Je hebt namelijk ongezonde manieren om te vluchten uit de werkelijkheid. Het gebruik en voornamelijk overmatig gebruik van alcohol en drugs, zijn voorbeelden van ongezonde middelen. Hierbij kunnen mensen ontsnappen uit deze wereld, maar kunnen ze vervolgens niet meer terugkomen naar hier en dat is gevaarlijk. Dit ontsnappen, moet er niet voor zorgen dat je andere dingen laat liggen en ontwijkt. Je moet dus bewust blijven van wat je aan het doen bent. Laten we dus bespreken wat de gezonde manieren zijn om te ontsnappen, ofwel de positieve kant van escapisme. 

1. Werk met je groene handen en voeten

Mensen kunnen hun creativiteit vaak kwijt, door het hebben en uitvoeren van hobby's. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt je groene vingers omarmen en je storten op het knippen en bijhouden van bijvoorbeeld Bonsaiboompjes. Deze hobby vergt precisie, discipline en tijd.

Moestuinier Manon Wijermars is ook van de groene vingers en vindt het heerlijk om buiten te zijn. Volgens haar zitten we met z’n allen te veel binnen. Haar tip is om minimaal een halfuur per dag buiten te zijn, maar het liefst langer. Het helpt tegen stress.
Het is bekend dat mensen de natuur intrekken om tot rust te komen. Tijdens een wandeling door de bossen, kom je veel tegen wat betreft flora en fauna. Je komt door je ogen open te houden geheel in het hier en nu. Je kan je hoofd helemaal leeg maken of je laat je juist inspireren. 

2. Let op de kleine dingen die je tegenkomt

Kijk naar details: de kleur(en), de vorm(en) en denk na over hoe het voelt, ruikt en wellicht proeft. Je kan zelfs nog verder gaan en bedenken wat voor een levensloop een object heeft gehad. Wat zou het allemaal ‘gezien’ hebben? Je romantiseert op een gegeven moment veel meer dingen om je heen en vertelt jezelf verhaaltjes. Je gaat anders kijken. Je blijft in het hier en nu doordat je bewust nadenkt over wat je voor je ziet. Boswachter Marieke Schatteleijn vindt de combinatie van het kleine en het grootse van de natuur mooi. Daarnaast kan je ook in de stad ontsnappen in groen én in kunst en creativiteit.

3. Doorbreek en verander je routine

Volgens Erik Scherder, hoogleraar Neuropsychologie, is het doorbreken en vernieuwen van je routine een goede manier om je brein gezond te houden. Dit houdt je scherper en het haalt je uit je dagelijkse routine die kan aan gaan voelen als een sleur. Om spontaan dingen te doen, krijg je veel energie. Je krijgt er vaak meer voor terug, dan dat het je kost.

4. Lees een boek

Lezen uit een boek is beter dan kijken naar een beeldscherm en het is een training voor je hersenen. Je ziet geen beelden en je bedenkt met je fantasie hoe iemand of een plek in je boek eruitziet. Je verbeelding spreekt meer. Als je de beelden al voor je ziet, worden je hersenen lui en daar gaat je creativiteit mee verloren. Natuurlijk kan je wel geïnspireerd worden en kan je vanuit die inspiratie er weer je eigen draai aan geven.

5. Dagdromen

Is dagromen nou positief of negatief? Ben je lui of niet? Het wordt pas iets negatiefs als je blijft hangen in het dagdromen en vervolgens niet meer acties onderneemt om je dromen daadwerkelijk waar te maken. Dagdromen kan juist iets positiefs zijn. We hoeven namelijk niet altijd aan te staan en productief te zijn. Daarnaast kan even gas terugnemen er juist voor zorgen dat je weer beter vooruitkomt en uiteindelijk nog verder komt.

Op zoek naar meer handige tips?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Fotografie: LED Supermarket via Pexels
Geschreven door
Noya Geurts Tijhuis
Datum