Hou je ook zo van walnoten, cashewnoten of pinda’s? Lekker in de yoghurt, bij de borrel of in je Thaise curry. Benieuwd welke noten het meest duurzaam zijn, welke een stuk meer impact hebben en waar je op kunt letten als je in de winkel staat? Je leest het hier.
Kastanjes, hazelnoten, walnoten en pinda's zijn de meest duurzame noten

4x meest duurzame nootjes

Kastanjes, hazelnoten, walnoten en pinda's zijn de meest duurzame noten. Waarom? Kastanjes, hazelnoten en walnoten hebben relatief weinig water nodig en komen vaak uit Europa. Dat scheelt weer in transport! Pinda's komen vaak van buiten Europa, maar bij de teelt is minder water nodig dan bij welke andere noot dan ook. Daarmee scoort de pinda goed dus. 

CO2-uitstoot per noot

Bij elk product dat je koopt, hoort een andere CO2-uitstoot. Noten en eieren scoren hierbij vergelijkbaar; ruim 3 kilo CO2-uitstoot per kilo nootjes en bijna 4 kilo CO2-uitstoot per kilo eieren. De productie van noten is wel aanzienlijk minder belastend dan de productie van vlees. Noten geven namelijk 90 procent minder uitstoot dan vlees.

Maak onze recepten met walnoten en hazelnoten

Noten met een biologisch keurmerk

Biologische noten hebben een keurmerk waar strenge regels aan verbonden zijn. Het Europese bio-keurmerk herken je aan een groen logo op de verpakking van een product. Sinds 2021 zijn verkooppunten die biologische producten verkopen in Nederland verplicht zich te laten certificeren door Skal Biocontrole. Los van het groene logo, kun je een biologisch product ook herkennen aan de code 'NL-BIO-01' op de verpakking. Dit is het codenummer van Skal, voor in Nederland geproduceerde, verpakte of geëtiketteerde producten.

Wat betekent dit eigenlijk?

Voor biologische nootjes worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor andere planten, dieren of het milieu. Daarmee scoor je beter qua impact op de planeet, maar je betaalt ook al snel het dubbele. Doordat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt gaan er per hectare namelijk meer noten verloren. Hierdoor is de opbrengst van biologische noten minder en de prijs per kilo hoger.

Maak onze recepten met kastanjes en pinda's
Frisse witlofsalade met appel, verse kruiden en kastanjecrème

Frisse witlofsalade met appel, verse kruiden en kastanjecrème

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/frisse-witlofsalade-met-appel-vers…

Waar kun je op letten?

Om de impact van noten te meten, kun je letten op deze factoren;  

  • water-/ en gebruik van pesticiden tijdens de teelt;
  • arbeidsomstandigheden voor werknemers;
  • en het land van herkomst.

Hoe zit dat dan?

Water en pesticiden
De helft van de teelt van alle noten vindt plaats in gebieden waar de waterschaarste hoog is en waar ook veel pesticiden worden gebruikt. Daardoor kunnen het grondwater en de bodem ernstig vervuild raken.

Arbeidsomstandigheden
Er werken in de notenteelt vaak seizoenarbeiders en arbeidsmigranten met lage inkomens. Op het gebied van arbeidsomstandigheden kan er ook nog veel verbeterd worden. Er gelden namelijk vaak lange werkdagen in fabrieken zonder pauzes en beschermende kleding voor werknemers. 

Ver weg
Daarnaast komen veel noten van ver en dat loopt in de kilometers. Zo komen veel pistachenoten uit Iran, amandelen uit Californië en de meeste cashewnoten uit Brazilië, Afrikaanse-/ of Aziatische landen.

Keuzes maken

In de wereld van de notenteelt kan er dus nog een hoop verbeterd worden, maar sta je in de winkel en moet je keuzes maken? Dan kun je dus letten op noten die dichterbij huis geteeld worden of bescheiden zijn in hun watergebruik. Of zoek naar het biologisch keurmerk op de verpakking!

Gek op cashewnoten, pistachenootjes en amandelen?
Zoek naar het keurmerk op de verpakking

Bronnen:
Milieu Centraal, Greendish, Skal, Voedingscentrum